Ajankohtaista

Kannanotto: Oulunsalolaisten hampaat vaarassa

04.12.2018

Oulunsalolaisten hampaat vaarassa.

Me Oulun keskustalaiset olemme hämmästyneitä vallitsevasta tilasta koskien Oulunsaloa. Kaupunginvaltuustolle tullaan esittämään budjetin yhteydessä, että Oulunsalon hammashuolto lakkautetaan ja hammashoito siirretään Dentopoliksen sekä Kaakkurin yksiköihin. Tämä asettaa Oulunsalolaiset eri asemaan kaupungin sisällä ja hyvistä toimivista lähipalveluista syntyy keskitettyjä ratkaisuja. Erikoishammaspalvelujen keskittämisen ymmärrämme, koska silloin voimme taata vaikeiden toimenpiteiden suorittamisessa saman laadun jokaiselle. Tällä hetkellä poistuvat palvelut ovat kuitenkin perushammaslääkäripalvelut, joiden vieminen kauemmas keskitetysti ei välttämättä paranna laatua vaan tuo turhaan välimatkaa asiakkaalle. Riski on siinä, että asiakas ei enää hoidata hampaitaan ollenkaan.

Olemme huolissamme, että onko säästössä kyse lopulta säästöstä. Kaupungin strategia on luopua vuokratiloista pidemmällä tähtäimellä. Oulunsalon suun terveydenyksikkö sijaitsee kauppakeskus Kapteenissa vuokratiloissa, joista tulisi siirtyä pois Dentopolikseen ja Kaakkuriin. Onko kuitenkaan varmistettu, että voidaanko yksikkö siirtää muualle Oulunsalossa ja sen avulla säästää 80 000 euron vuokramenot? Kaupungin omistuksessa olevia kiinteistöjä on jonkun verran Oulunsalon alueella.

Keskittäminen on myös ristiriidassa hyvinvointikertomuksen kanssa, joka painottaa, että asukkaan tulee saada lähi- ja peruspalveluja riittävän kattavasti omalla alueellaan. Suunta tässä uudistuksessa olisi toisenlainen. Lisäksi uudistus pidentäisi lasten poissaoloja koulusta hammashoidon vuoksi ja myös vanhemmat joutuisivat olemaan pidempään töistä pois ollessaan lasten kanssa vastaanotolla. Olemme myös huolissamme, miten käy heikoimmassa asemassa oleville ihmisille. Miten he pääsevät hammashoitoon, joiden pitää valmiiksi kantaa jo raskasta taakkaa esimerkiksi uupumuksen ja köyhyyden muodossa. Nouseeko kynnys liian isoksi mennä Kaakkuriin tai Dentopolikseen. Kaikilla ei ole autoa käytössä ja julkiset kulkevat Oulunsalosta Dentopolikseen ja Kaakkuriin heikonlaisesti. Jäävätkö hampaat lopulta hoitamatta ja sen seurauksena aiheuttavat isommat kustannukset, mitä säästöt olivat?

Jos Oulunsalon suun terveydenhuollosta luovutaan nykyisellään, täytyy tilalle esittää joitain muita pysyviä ja toimivia ratkaisuja. Olisiko suun terveydenpalveluja tarjoava linja-auto mahdollinen paikkaamaan kiinteää toimipistettä? Ymmärrämme, että uusia avauksia täytyy tehdä, mutta niiden tulee olla yhdessä pohdittuja ja kokonaisvaltaisesti tarkasteltuja. Tällä hetkellä tämä päätös näyttäytyy päinvastaisena.

Oulun Keskustalaiset

4.12.2018

07.10.2019Valtuustoaloite ulkomaisten elintarvikkeiden kulutuksen puolittamiseksi vuoteen 2025 mennessä
06.10.2019Patana Oulun Keskustan puheenjohtaksi 2020
09.09.2019Valtuustoaloite: Metsästäjätutkinto kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan
02.09.2019Business Oulu- liikelaitoksen johtokuntaan Lauri Salovaara ja Jukka Kolmonen
04.12.2018Kannanotto: Lisää apua päihde- ja mielenterveystyöhön!
04.12.2018Kannanotto: Oulunsalolaisten hampaat vaarassa
24.09.2018Kunnallisjärjestön syyskokous 3.10.2018 klo 18.00
12.09.2018Oulun syysmarkkinoiden äänestyksen tulos
15.08.2018Lähde ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin!
26.03.2018Kannanotto: Oulussa voi toteuttaa unelmansa

Siirry arkistoon »